4 juli Prachtvallei Val d'Ara

Terug de grens over. Met Bujaruelo - Refuge des Oulettes de Gaube blijven we de Tour de Vignemale volgen. De tocht vandaag passeert er vlak bij. Vooral de noordwand is indrukwekkend - dat is het zicht vanop het terras van de hut.
De klim door Val d'Ara was een onverwachte ontdekking. De hut op ca. 1350 m is het laatste bewoond gebouw, daarna is het puur natuur. Wandelaars en een kudde koeien, dat is de enige menselijke invloed. En wat een ruimte hebben die luxekoeien hier. Hun weitje is 2 km vallei met bloemenveldjes,  bossen, een rivier, ...
Voor mij was het de wijdsheid, de overdaad aan bloemen en weten dat er niet zoveel valleien meer zijn die niet voor skiën/waterkracht/intensievere veeteelt/... van allerlei soorten wegen en gebouwen voorzien zijn.
Bij momenten was het afzien en op de tanden bijten. De honderden extra hoogtemeters bij de omwegjes telkens waar de rivier zich door een ravijn perst, samen met de put die ik gisteren in de reserves had geslagen... Doorbijten.
Vlak bij de Refuge des Oulettes zat een groepje isards. Dat is de lokale variant van de gems. Iets bleker en kleiner, maar even dartel op rotsachtig terrein. Heerlijk om te observeren van op het terras van de hut, terwijl ik de draagband van mijn rugzak provisoir herstel.
Bujaruelo
De Val d'Ara op ca. 2100 m
Noordkant van de Vignemale. Vlnr. Petit Vignemale, Glacier de Petit Vignemale, Pointe de Chaussenque, Piton Carré, Couloir de Gaube die uitmondt in de Glacier des Oulettes,  Grand Vignemale of Pique Longue
Refuge des Oulettes de Gaube

Reacties

Populaire posts van deze blog

Tour de Vignemale praktisch

18 Juli - Aneto in koninklijke stijl

15 Juli - Aankomst in Andorra